Άνοδος των Αποδόσεων των Αμερικανικών 10ετών Ομολόγων

2013-06-03 18:11
Οι τιμές των δεκαετών κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ άγγιξαν νέο χαμηλό την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας το χειρότερο μήνα αναφορικά με τις αποδόσεις του αμερικανικού χρέους από το Δεκέμβριο του 2010. Η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων (η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή) ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης την Παρασκευή και ανήλθε σε 2.13%, ενώ από τις αρχές Μαΐου και για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες η απόδοσή τους κατέγραψε άνοδο κατά 46 μονάδες βάσης (η απόδοση στις αρχές του μήνα ήταν 1,63%).




Διάγραμμα 1 Εξέλιξη της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ (Ιούλιος 2012-Ιούνιος 2013)

 Πηγή: Bloomberg
 
Η μεταβλητότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ αντανακλά την αυξημένη νευρικότητα των επενδυτών για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed. Από τον Απρίλιο είχε αρχίσει να εκφράζεται έντονα η άποψη ότι οι μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει κάθε μήνα η Fed, θα πρέπει σταδιακά να ελαττωθούν μετά τη σύνοδο του Ιουνίου.  Υπόβαθρο της άποψης αυτής αποτέλεσαν οι βελτιωμένες προοπτικές της οικονομίας σε σχέση με μερικούς μήνες πριν.
 
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, επεσήμανε πως η προσαρμογή του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων αποτελεί ανοιχτό ενδεχόμενο στο προσεχές μέλλον, στην περίπτωση που οι ενδείξεις από την πραγματική οικονομία το επιτρέψουν. Εάν η βελτίωση που παρατηρείται στην οικονομία συνεχιστεί και υπάρχει η πεποίθηση ότι η τάση αυτή δεν πρόκειται να αναστραφεί, είναι πολύ πιθανό σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις να αποφασιστεί μείωση του ρυθμού ποσοτικής χαλάρωσης. Σημειωτέον ότι σε προηγούμενες δηλώσεις τονιζόταν ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν είτε να αυξηθούν είτε να μειωθούν. Ως αποτέλεσμα, η πρόσφατη δήλωση ενδεχόμενης μείωσης του ρυθμού αγοράς ομολόγων πυροδότησε την ανησυχία των επενδυτών κάνοντας πιο απότομη την κλίση της καμπύλης αποδόσεων.  
 
Τα μέχρι τώρα δεδομένα για την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που υπολογίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan ανήλθε το Μάιο στις 84,5 μονάδες από 76,4 τον Απρίλιο, επίπεδο που συνιστά το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2007, συμβαδίζοντας με την εκτίμηση ότι η τάση οικονομικής ανάκαμψης διατηρείται. Ομοίως, ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI το Μάιο ανήλθε στις 58,7 μονάδες, ενισχυμένος σημαντικά σε σχέση με την εκτίμηση των 50 μονάδων, καταγράφοντας  υψηλό από το Μάρτιο του 2012. Ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών, παράλληλα, διατηρήθηκε στο 3.1%.
 
Η αμερικάνικη οικονομία διανύει τον τέταρτο χρόνο ανάκαμψης από τη μεγαλύτερη ύφεση που αντιμετώπισε μετά την κρίση του ΄29, με την ανεργία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (7,5%). Η πρόοδος που σημειώνεται στην αγορά εργασίας είναι ενθαρρυντική, ωστόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.  
 
Οικονομολόγος, MSc
Ερευνήτρια In Deep Analysis