Αλήθειες και ψέματα για το Μνημόνιο

2013-06-03 17:54

Κυκλοφορεί σε blog και email ένα κείμενο που “αποκαλύπτει” αυτά που η κακή κυβέρνηση μας κρύβει, ενώ οι διάφοροι φωστήρες μας λένε γιατί μας αγαπούν και νοιάζονται για το καλό μας.

Update: Παραθέτω μερικά link σε τέτοια post: ksipnistereapotixisiaspidablog,ssofiaepanastasi-grpentapostagmak-karakassiskasiospesotithesgr. Πάντως το κείμενο είναι περυσινό, απλά τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε η κυκλοφορία του.

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι αυτό το “κρυφό” κείμενο (στο τέλος του κειμένου αποκαλείται μάλιστα “το ΑΠΟΡΡΗΤΟ αυτό μνημόνιο”) που μοιράζεται μέσω Rapidshareτο βρίσκει κανείς εύκολα και αυτούσιο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς δεν είναι η μοναδική από τις γελοιότητες του κειμένου. Οι αριθμοί των σελίδων που περιέχουν τις “αποκαλύψεις” δεν ταιριάζουν με το κείμενο, το οποίο έχει 121 σελίδες ενώ οι αποκαλύψεις φτάνουν ακόμη και στις σελίδες 130 και 140 αυτού του φανταστικού κειμένου. Προφανώς ελπίζουν ότι κάποιος θα ανοίξει το αρχείο, δεν θα βρει τις αναφορές και αντί να κάτσει να ψάξει, θα πει “τέλος πάντων, μάλλον αλήθεια είναι”.

Αντιπαρέρχομαι λοιπόν τις παραπάνω γελοιότητες και αναλύω τις 8 “αποκαλύψεις” μία-μία:

1) —σελ.119- ΔΕΝ μπορεί η Ελλάδα να πάρει δάνειο από άλλο δανειστή (Κίνα-Ρωσία) καθώς επίσης δεν μπορεί να υποθηκεύσει ούτε να ενεχυριάσει για άλλον περιουσία ή έσοδα ή να μεταφέρει το… χρέος της… (Γι’ αυτό όταν είπε (;) η Ρωσία να μας δανείσει με χαμηλό επιτόκιο αντέδρασε η κυβέρνηση!!!!)

ΛΑΘΟΣ: αναφέρεται στη σελίδα 10, άρθρο 4.2.α.i που λέει απλά ότι δεν μπορούμε να πάρουμε άλλο δάνειο με υποθήκη την ίδια περιουσία που βάλαμε για αυτό το δάνειο. Σας φαίνεται παράλογο;

2) —σελ 129.παραγρ.13.υποπαραγρ.1. Αντίθετα ο δανειστής επιτρέπεται να μεταβιβάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Δηλ. μπορεί να δανειστήκαμε από τη Γερμανία, αλλα να βρεθούμε χρεωμένοι στην Τουρκία ή τα Σκόπια!!! Γιατί η Γερμανία θα τους έχει πουλήσει τα δανειακά δικαιώματα τις Ελλάδος

ΛΑΘΟΣ: αναφέρεται στη σελίδα 4, άρθρο 2.4 (α και β), που λέει ότι οι δανειστές μπορούν να μεταβιβάζουν μέρος του δανείου μεταξύ τους

3) —Σελ.129.παραγρ.14.υποπαραγρ.1 Η σύμβαση διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο

ΕΝ ΜΕΡΕΙ: αυτό ισχύει, βρίσκεται στη σελ. 21, άρθρο 14.1 αλλά και σε 2-3 άλλα σημεία. προσοχή όμως: το αρμόδιο δικαστήριο είναι το ευρωπαϊκό, όχι το αγγλικό. Και εν πάσει περιπτώσει, δεν κατάλαβα γιατί αυτό αποτελεί “επαχθή όρο” του Μνημονίου

4) —σελ΄121.παραγρ.5 Το επιτόκιο για τα 80 δις ευρωπαϊκών δανείων είναι 5,2 κυμαινόμενο για την πρώτη 3ετία. 6,2 για τα επόμενα χρόνια κ +2% τόκοι υπερημερίας εάν έχει λήξει το δάνειο, επαναπροσδιοριζόμενο ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!

ΕΝ ΜΕΡΕΙ: τα του επιτοκίου καθορίζονται στο άρθρο 5, σελίδες 12-13. Ναι, το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο. Η εβδομαδιαία υπερημερία που λέει δεν είναι για όταν λήξει το δάνειο, αλλά όταν αδυνατούμε να πληρώσουμε μια από τις δόσεις (βλέπε άρθρο 5.5). Επίσης τα νούμερα των ποσοστών είναι προφανώς λάθος, σήμερα πληρώνουμε 4%.

5) —Σελ 123 Η Ελλάδα εάν δεν πληρώσει κάποιο από τα παλαιότερα δάνεια και όχι τα 110 που παίρνουμε τώρα, που λήγουν ή προβεί σε αναστολή πληρωμών παλαιότερου δανείου, δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα από το μηχανισμό και υποχρεούται να πληρώσει άμεσα το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου του μηχανισμού μαζί με όλες τις επιβαρύνσεις.

ΣΩΣΤΟ: σελ 17, άρθρο 8.1.α αν κηρύξουμε στάση πληρωμών για παλαιότερα δάνεια, χάνουμε και αυτό το δάνειο και πρέπει να το επιστρέψουμε άμεσα και με τόκους. Αυτός ο όρος φαντάζομαι εκπλήσσει μονάχα εκείνους που φαντάζονται ότι θα χρεοκοπήσουμε και θα συνεχίσουν να μας δανείζουν λεφτά…

6) —Σελ.130,παραγρ.15+σελ 140,παραγρ 5…  Για να είναι νόμιμη, για να ενεργοποιηθεί και να ισχύει η σύμβαση, δεν χρειάζεται καμιά άλλη πράξη παρά μόνον την υπογραφή του Παπακωνσταντίνου και τη νομική γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους του υπουργείου οικονομικών κ του υπουργείου δικαιοσύνης. (Ούτε σε χώρα της κεντρικής Αφρικής δεν υπογράφει ο υπουργός εν αγνοία της κυβέρνησης, ακόμη κι αν αυτός είναι δοτός. Ο υπουργός θα υπογράφει, ούτε καν ο πρωθυπουργός για να εκταμιεύεται το δάνειο! Ούτε ψήφιση στη βουλή ούτε καν υπογραφή από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ούτε καν γνωμοδότηση!!!!)

ΕΝ ΜΕΡΕΙ: βρίσκεται στη σελίδα 31, άρθρα 1, 5 και 8: υπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Αυτό όντως είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό, αλλά δεν είναι κάτι που μας ζήτησαν και υποχωρήσαμε. Το ΝΣΚ λέει ότι ήδη με τους ισχύοντες νόμους είναι έτσι (πάντως δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει κάτι τέτοιο).

7) —σελ 123,παράγραφος 5… Μόνο το δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης κ τα συνταγματικά δικαστήρια των δανειστών μπορούν να ακυρώσουν τη σύμβαση γιατί παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο ή το σύνταγμα του δανειστή αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη σύμβαση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει κανένα δικαστήριο να εκδικάσει τέτοια προσφυγή! Αφήστε που δεν έχουμε κ συνταγματικό δικαστήριο στη χώρα μας, αλλά από κει κ πέρα υπάρχει το διεθνές αλλά μας δένει τα χέρια πρέπει να απευθυνθούμε για τους Γερμανούς στο δικαστήριο της Γερμανίας, για τους Άγγλους στης Αγγλίας!!!

ΛΑΘΟΣ: τα του δικαίου αναφέρονται στη σελ 21, άρθρο 14. το μόνο αρμόδιο όργανο όσον αφορά την εκτέλεση της σύμβασης είναι το ευρωπαϊκό, στο οποίο και η Ελλάδα έχει δικαίωμα να προσφύγει.

8) —–Με την παρούσα ο δανειολήπτης αμετάκλητα κ άνευ όρων, παραιτείται από κάθε ασυλία την οποία έχει ή πρόκειται να αποκτήσει όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα σύμβαση. Όσον αφορά κατάσχεση, διαταγή κ όσον αφορά την εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει δικαστικός νόμος. Ούτε ο δανειολήπτης, ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία !!! Με λιγα λογια θα μας παρουν και τα σ….. αν τους αφήσουμε !!!

ΣΩΣΤΟ: σελ 21, άρθρο 14.5. Στην ουσία επαναλαμβάνει ότι το αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ευρωπαϊκό, προσγειώνοντας ανώμαλα όσους ήλπιζαν να δανειστούμε τώρα 110δις και μετά με κάποιο κόλπο να μην πληρώσουμε.

Απολογισμός: 2 σωστά, 3 λάθος και 3 εν μέρει. Και μάλιστα από αυτά που είναι σωστά ή εν μέρει σωστά η πλειοψηφία αποτελούν (με εξαίρεση αυτό με την υπογραφή του Υπουργού) αρκετά λογικούς όρους θα έλεγα. Τι λέτε, είναι τυχαία η αναντιστοιχία των σελίδων και οι στρεβλώσεις/τα ψέματα στις αποκαλύψεις;