Η απάτη περί "φοινικικού" αλφαβήτου

2013-06-03 18:41

Η απάτη περί "φοινικικού" αλφαβήτου

 
                                                                              
 
Τα Βλεφαρίσματα σας αποκαλύπτουν πως σήμερα, εν έτει 2012, έχει πλέον αρχίσει να ξεσκεπάζεται η απάτη περί φοινικικής καταγωγής του ελληνικού αλφαβήτου, καθώς και περί "Ινδοευρωπαϊκής" φυλής.
 
 
 
                  
 
Αν και υπάρχει πληθώρα στοιχείων και αποδείξεων, στα ελληνικά σχολεία εξακολουθούν να διδάσκονται ψεύδη τα οποία συντηρούν την ιστορική ασυνειδησία των νεοελλήνων.
 
Μας πήρε σίγουρα πολλά χρόνια, αλλά εν τέλει αναρωτηθήκαμε: "γιατί σώζονται μόνο ελάχιστα δείγματα αυτής της φοινικικής γραφής;"... και μάλιστα στον μεταγενέστερο πάπυρο και μόνον,ενώ, σε αντίθεση, διαπιστώσαμε τον πλούτο των αρχαίων ελληνικών δειγμάτων γραφής πάνω σε χιλιάδες βότσαλα, μάρμαρα, πήλινες και ξύλινες πινακίδες ανά τον Ελλαδικό και όχι μόνο χώρο...
 
Όσο για την "ινδοευρωπαϊκή" φυλή, οι υποστηρικτές της αργότερα την μετέτρεψαν σε "κρητοευρωπαϊκή" γιατί δεν τους έβγαιναν τα κουκιά, ώστε να βοηθήσουν τον καθένα μας να κατανοήσει συν τω χρόνω πως πρόκειται για μία ανύπαρκτη φυλή...
 
Στην Β' τάξη του Δημοτικού οι μαθητές μαθαίνουν πως "ο Αρμπέν έχασε το δόντι του" (;), αλλά ποτέ δεν θα μάθουν ότι η ανακάλυψη στο Δισπηλιό της Καστοριάς ξύλινης πινακίδας εγχάρακτης με Γραμμική Α' αποτελεί σήμερα το πρώτο δείγμα γραφής στον κόσμο!
 
                                                                       
 
Ακόμα κι αν δεν μάθουμε όμως ποτέ αυτή την πληροφορία, μπορούμε απλά να στηριχθούμε στην κοινή λογική: πώς γίνεται ο ελληνικός πολιτισμός -και το αλφάβητο είναι σαφώς δείγμα πολιτισμού- που υπήρξε πολλά χρόνια πριν την εποχή που υποτίθεται ότι δανειστήκαμε το φοινικικό αλφάβητο να μην είχε γλώσσα, αλλά να την δανείστηκε από έναν ημιβάρβαρο λαό...;
 
Το βασικό επιχείρημα των φοινικιστών είναι η αμφιλεγόμενη άποψη του Ηροδότου: "Οἱ δέ Φοίνικες... εἰσήγαγον διδασκαλία ἐς τούς Ἕλληνας καί δή καί γράμματα οὐκ ἐόντα πρίν Ἕλλησι, ὡς εμοί δοκέει..." (Ηροδότου Ιστορίαι, Ε 58).
Πολλοί ερευνητές αμφισβητούν την γνησιότητα αυτού του κειμένου, ενώ ο Θουκυδίδης αφήνει αιχμές κατά της εγκυρότητας των όσων λέει ο Ηρόδοτος κάποιες φορές, υπονοώντας πως αβασάνιστα παραθέτει όσα εξ' ακοής πληροφορείται ( Θουκυδ. 1.20,3). Ενδέχεται, επομένως, να πρόκειται για έναν απλό μύθο που παραθέτει ο Ηρόδοτος, όπως φαίνεται.
 
Η ίδια η ετυμολογική ρίζα της λέξεως "Φοίνιξ" είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ! Το "φοινικοῦν" χρώμα είναι το πορφυρό, "φοίνιξ" είναι η χουρμαδιά (αλλά και το ελληνικό μυθικό πτηνό που αναγεννάται από τις στάχτες του) και ο Φοίνιξ ήταν υιός του Κάδμου. Ο Κάδμος έχει ζήσει πολύ πριν των Τρωικών, εποχή που οι Φοίνικες δεν είχαν καν φανεί στο προσκήνιο της ιστορίας.
 
Ας παραθέσουμε επίσης, παράλληλα, αρχαίες ελληνικές πηγές που καταρρίπτουν το φοινικικό αλφάβητο - θεωρίες που ποτέ δεν μας διδάσκουν σε σχολεία και πανεπιστήμια και οι οποίες, αν και περισσότερες, δεν υπερτερούν για τους φοινικιστές της απόψεως του Ηροδότου, ο οποίος τονίζει ξεκάθαρα: "ὡς ἐμοί δοκέει" = όπως ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
 
  • Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης υποστηρίζει πως τα λεγόμενα "φοινίκεια" γράμματα δεν είναι καν εφεύρεση των Φοινίκων, αλλά διασκευή άλλων γραμμάτων (δηλ. των ελληνικών-κρητικών) "Φασί τούς Φοίνικας οὐκ ἐξ ἀρχῆς εὔρειν, ἀλλά τούς τύπους τῶν γραμμάτων μεταθεῖναι μόνον" (Ε' 74).
  • Ο Διόδωρος επίσης μας πληροφορεί πως οι νομάδες Φοίνικες σφετερίστηκαν το όνομα των Ελλήνων κατοίκων της Φοινίκης για να αποκτήσουν ιστορική καταξίωση (πες "αλεύρι", ο Σκοπιανός σε γυρεύει...) (Ε' 79).
  • Ο Ευφρόνιος λέει πως τα γράμματα ονομάζονται "φοινίκια" γιατί αρχικά εγράφοντο με ένα χρώμα κόκκινο (Βατικανά σχόλια στην γραμματική τέχνη του Διονυσίου του Θρακός).
  • Ο Ετεωνεύς και ο Μένανδρος αποδίδουν την ονομασία τους στο γεγονός ότι εγράφοντο σε πέταλα φοινίκων (Βατ. σχόλια στην γραμ. τέχνη του Διον. του Θρακός).
  • Ο Αλέξανδρος ο Ρόδιος αποδίδει την ονομασία τους στον Φοίνικα, υιό του Προνάπου και της Ευρώπης, ο οποίος τα βρήκε στην Κρήτη (Βατ. σχόλια στην γραμ. τέχνη του Διον. του Θρακός).
  • Πόλη "Φοινίκη" υπήρχε και στην Ήπειρο και στον Θερμαϊκό. Ιδρυτής της Φοινίκης υπήρξε ο Έλλην Αγήνωρ, πατέρας του Φοίνικος και της Ευρώπης (Απολλόδωρος, Γ΄ 1).
  • Το "άλφα" το παρέστησαν πρώτοι οι Βοιωτοί και όχι οι Φοίνικες (Πλούταρχος, Συμποσιακά). Μικρή επισήμανση: "ἄλφα" ἐκ τοῦ "ἄλφω" = εὑρίσκω, επειδή είναι το πρώτο γράμμα που εὑρέθη. "ἄλφα" και όχι "άλεφ"...
  • "Ο Ορφεύς εξελόχευσε τον ιερό λόγο σε Αίγυπτο και Λιβύη" (Αργοναυτικά, στ. 44 και 104).
Ας φύγουμε όμως από τις αρχαίες πηγές και ας μεταφερθούμε στον Έβανς, ο οποίος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι Φοίνικες παρέλαβαν την γραφή από κρήτες αποίκους, οι οποίοι κατοίκησαν στις ακτές της Παλαιστίνης ως "Φιλισταίοι". Στα συγγράματά του σημείωνε επίσης: "η γραφή της Κρήτης είναι η μήτηρ της φοινικικής".
 
Ο Ρενέ Ντυσσώ έχει παράλληλα διατυπώσει την εξής άποψη: "οι Φοίνικες έιχαν παραλάβει το αλφάβητο από τους Έλληνες, οι οποίοι το είχαν διαμορφώσει από την κρητομυκηναϊκή γραφή".
 
Και ας μου επιτραπεί και η παράθεση ενός σχολίου του Πλάτωνος προς δικό σας προβληματισμό... "Τό φιλομαθές ἀνήκει στούς Έλληνας, ἐνώ τό φιλοχρήματον περί τούς Φοίνικας" (Πολιτεία, 435 Ε').
 
 
 
Θα προτείναμε επίσης στον κύριο Μπαμπινιώτη που ορίζει τοφοινικικό συνεπτυγμένο συλλαβικό σύστημα γραφής ως "οιονεί συλλαβικό αλφάβητο" να πάρει μαθήματα γλωσσολογίας ώστε να μάθει ότι όχι απλά δεν αποτελεί αλφάβητο (αποτελεί γραφή που δεν έχει καμμία σχέση με την αλφαβητική), αλλά είναι και ατελέστερο των ελληνικών γραμμικών γραφών Α' και Β΄. Ή μήπως... το γνωρίζει...; 
 
Και για όσους αμφισβητούν την διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας... στην γραμμική Β' έχουμε εντοπίσει την λέξη ΚU SU RO. Σύμφωνα με τους κανόνες της γραμματικής του δωρικού αλφαβήτου του Παλαμήδη έχουμε: KSU RO (όταν έχουμε το ίδιο φωνήεν πριν και μετά ένα σύμφωνο, το πρώτο αποβάλλεται) -> KSULO (τα υγρά σύφωνα "λ" και "ρ" εναλλάσσονται) ->  ΞΥΛΟ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά λέμε και την λέξη "κού-τσου-ρο"! 
 
Καιρός να ερευνήσουμε την ελληνική καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου, να αμφισβητήσουμε όσα (εσκεμμένα;) μας διδάσκονται αλλά και όσα μας αποκρύπτονται... οφείλουμε να τα υπερασπιστούμε, καθώς "η γλώσσα είναι πατρίδα" όπως είπε ο Καζαντζάκης...