Καταστροφική για τη Γερμανία, η έξοδος χωρών του νότου από το ευρώ.

2013-06-03 17:19

Το antapocrisis.gr δημοσιεύει αποσπάσματα από άρθρο - παρέμβαση 5 γνωστών Γερμανών οικονομολόγων, οι οποίοι υπερασπίζονται το οικοδόμημα της Ευρωζώνης και θεωρούν πως ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών του νότου από τη ζώνη του ευρώ θα δημιουργήσει προβλήματα στη Γερμανική οικονομία. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη Süddeutsche Zeitung. Το άρθρο αυτό γράφτηκε με σκοπό την αντιπαράθεση σε απόψεις που ακούγονται στη Γερμανία για διάλυση της Ευρωζώνης, είναι όμως φανερό ότι η Γερμανία και ο ισχυρός πυρήνας της Ευρωζώνης, βλέπουν χώρες όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, σαν μοχλό για την ευημερία, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας. Είναι αρκετά ενδεικτικό, για απόψεις που ακούγονται εδώ στην Ελλάδα οι οποίες υπερασπίζονται το Ευρωπαϊκό "κεκτημένο" (κεκτημένο για ποιους άραγε;) και θεωρούν καταστροφική την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Καταστροφική σίγουρα, αλλά μάλλον για τη Γερμανική οικονομία...

 

των Von Marcel Fratzscher, Clemens Fuest, Hans Peter Grüner, Michael Hüther και Jörg Rocholl.

...Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τη μελλοντική πορεία της κρίσης, πολιτικοί διαφόρων κομμάτων στη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες ζητούν να αποχωρήσουν κάποιες χώρες της Νότιας Ευρώπης από τη νομισματική Ένωση ή η Ευρωζώνη να πρέπει να επιστρέψει σε ένα σύστημα των εθνικών νομισμάτων. Η θέση αυτή λαμβάνεται υπόψη επίσης και από ορισμένους οικονομολόγους.

Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι λάθος. Είμαστε υπέρ της διατήρησης της νομισματικής ένωσης στη σημερινή της μορφή και υπέρ της επίλυσης των υφιστάμενων θεσμικών αδυναμιών της. Τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κρίσης μπορούν να επιλυθούν με αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι η ακεραιότητα της ευρωζώνης είναι ο σωστός δρόμος για την Ευρώπη και για τη Γερμανία για να εξασφαλίσει την ευημερία και τη σταθερότητα. Η διάλυση της Ευρωζώνης δε θα επέτρεπε στη Γερμανία να βγει από μια τέτοιου είδους βαθιά κρίση.

 

Με την έξοδο/διάλυση θα μπορούσαν να έρθουν σε αδιέξοδο οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έτσι, η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι οι μαζικές υποτιμήσεις, που συνδέονται με απώλεια του πραγματικού εισοδήματος, μπορούν συνήθως να απαντηθούν γρήγορα με την προσπάθεια διόρθωσης της μισθολογικής πολιτικής.

Τα νέα νομίσματα θα έβρισκαν μικρή αποδοχή και θα μπορούσε πιθανότατα να σταθεροποιηθούν μέσω μιας πολιτικής υψηλών επιτοκίων , η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση στις χώρες που θα αποχωρούσαν.

Η Γερμανία δε θα μπορούσε επίσης να αποφύγει μια τέτοια κρίση και θα το πλήρωνε ακριβά με χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλό άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος. Οι περιφερειακές χώρες είναι χρεωμένες στο εξωτερικό σε μεγάλο βαθμό. Πρόκειται για την αντιμετώπιση του χρέους των ιδιωτικών εταιρειών, νοικοκυριών και τραπεζών, καθώς και του δημόσιου τομέα...

Δεύτερον, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι υπόλοιποι στόχοι που συσσωρεύονται στην Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Η Γερμανία θα πληγεί ιδιαίτερα εδώ. Μόλις τα σχέδια εξόδου έρθουν στη δημοσιότητα, θα αρχίσει εκ νέου μια μαζική φυγή κεφαλαίων προς τη Γερμανία και τα υπόλοιπα στόχοι θα αυξηθούν σημαντικά και πάλι.

Εάν υπάρξει διάλυση της ευρωζώνης, στη συνέχεια, η ΕΚΤ θα πρέπει να διαγράψει τις απαιτήσεις αυτές ως επί το πλείστον, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε απώλειες την Bundesbank. Επιπλέον, οι γερμανικές τράπεζες και οι εταιρείες έχουν υψηλές απαιτήσεις των πιστωτών στις χώρες της κρίσης, η οποία θα σήμαινε σημαντικές απώλειες και απειλή για τη σταθερότητα της γερμανικής οικονομίας.

 

Μετάφραση: Φαίδρα Σφαντού