Citigroup: Παραμένει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά δεν αποτελεί το βασικό σενάριο - Πάταξη φοροδιαφυγής και μείωση του δημοσίου, οι δύο προτεραιότητες της τρικομματικής κυβέρνησης

2013-06-03 17:28
Παραμένει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά δεν αποτελεί πλέον το βασικό μας σενάριο".
Τα ανωτέρω διαμηνύει εκ νέου ο... συνήθης ύποπτος, η Citigroup, σε νέα σημερινή 9σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Euro Area: Sovereign Debt Crisis Update - ECB’s Draghi Sees 2H-13 Recovery", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο οίκος προκάλεσε θετική έκπληξη στις 22/5, όταν μετά από τρία χρόνια δυσοίωνων προβλέψεων, ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως ο κίνδυνος για μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ, δεν αποτελεί πλέον το βασικό του σενάριο.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Citigroup, στη νέα αυτή έκθεσή τους, ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και ταυτόχρονα η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
"Όλες οι ανωτέρω μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου" υποστηρίζει ο οίκος. 
Ταυτόχρονα, η Citigroup, εστιάζοντας στην πρόσφατη απόφαση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, στέκεται κυρίως στις συνεχιζόμενες ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την πορεία (ήτοι τη βιωσιιμότητα) του ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί άλλωστε εδώ πως η Citigroup έχει από καιρό διατυπώσει την πρόβλεψη πως θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ, ήτοι OSI), είτε προς τα τέλη του τρέχοντος έτους 2013, είτε το 2014.